Praktijk voor osteopathie in uw buurt: Zaffelare

Praktijk voor osteopathie in uw buurt: Zaffelare

22 mrt Praktijk voor osteopathie in uw buurt: Zaffelare

Ik heb het vertrouwen en geloof dat het menselijk lichaam in staat is zichzelf te herstellen en te genezen. Ik vertrouw en geloof dat osteopathie daar in kan helpen. En alles wat ik doe, of het nu gaat om behandelen, onderwijzen, schrijven, wat het ook is, is gewijd aan het helpen bouwen aan dat vertrouwen en geloof. Naast praktiserend osteopaat ben ik ook docent aan een opleidingsinstituut voor osteopathie (FICO). Het is letterlijk een beroepsmisvorming om mijn patiënten als het ware ‘op te leiden’. Een aantal begrippen die niet correct gebruikt worden te verduidelijken. Misverstanden uit de wereld te helpen. Kortom patiënten op een correcte en ondubbelzinnige wijze informeren in de zoektocht naar een betere gezondheid. Een geïnformeerd persoon is er twee waard….

Wat is osteopathie?

De osteopathische denkwijze is holistisch, d.w.z. de osteopaat behandelt geen ziekten, maar de zieke mens! “Gezondheid vinden, zou het doel moeten zijn van elke arts, iedereen kan ziekte vaststellen”. Dit zijn de woorden van AT Still, de grondlegger van de Osteopathische filosofie. In de osteopathie gaan we ervan uit dat kwaaltjes, ziekteverschijnselen of uiteindelijk ziektes ontstaan door een gebrek aan beweeglijkheid in de gewrichten en omringende weefsels algemeen. De osteopaat zal dan ook zeer precies op zoek gaan naar die plaatsen waar beweeglijkheid ontbreekt. Want elke structuur heeft zijn eigen bewegingsmogelijkheden. En elk bewegingsverlies waarmee ons lichaam te kampen heeft veroorzaakt een verlies aan energie en vitalisme. De behandelmethode van de osteopaat is gericht op het herstellen van de oorspronkelijke bewegingen en vitaliteit.

Waarom een consultatie bij de osteopaat?

Osteopathie is een veilige manier om eerst naar uw klachten te gaan kijken. In plaats van de symptomen te gaan behandelen, gaat de osteopaat samen met de patiënt een gesprek aan om te achterhalen wat de onderliggende oorzaak zou kunnen zijn van de klachten. Dit verhaal wordt dan vergeleken met wat de osteopaat vindt in het lichaam zelf. Nauwgezet en voorzichtig heeft de osteopaat geleerd om de weefsels van het lichaam goed aan te voelen. Osteopathie heeft niet het doel om structurele veranderingen te behandelen: breuken, tumoren, ….) maar wil wel voorkomen dat er structurele veranderingen plaats (zullen) vinden. Dit doet de osteopaat door de diverse functie’s die plaatsvinden in het menselijk lichaam te gaan beïnvloeden. In het bijzonder de beweeglijkheid en vitaliteit van onze weefsels.

Zo moet je er ook niet van schrikken dat de osteopaat ook eens in de buik zal voelen. Of de beweeglijkheid van de diverse botstructuren in de schedel zal nakijken. Het hele lichaam komt effectief aan bod.

Osteopathie bij baby’s?

Het is al al langer geen geheim meer dat osteopathie zeer effectief kan zijn bij onze pasgeborenen. Behandelingen bij de baby bestaat uit heel zachte druktechnieken die het lichaam van uw baby terug in evenwicht brengen. Hierbij worden de schedel, wervelkolom en het bekken van uw baby grondig onderzocht. Ook wordt er gekeken naar de druk en spanningen in het buikje. Als ouder kan u tijdens de behandeling uiteraard gewoon bij uw baby blijven.

Als lesgeven een tweede passie wordt

Zoals reeds vermeld ben ik ook actief als docent aan het FICO. Diverse keren per academiejaar trekken we richting Antwerpen of Warschau (Polen) om toekomstige collegae op te leiden. Dit zijn meestal kinesitherapeuten die zich wensen te verdiepen in de wondere wereld van osteopathie. Voor mezelf is het een logisch gevolg dat we onze ervaringen delen met collegae. Ik moet toegeven dat ik zelf ook bijleer van mijn studenten. Samen weten we meer!

Lesgeven in Warschau over het darmstelsel… altijd een plezier!

Osteopathie versus Chiropraxie….

Geschiedkundig dateren zowel osteopathie als chiropraxie uit dezelfde tijd. Waar een chiropractor zich voornamelijk zal richten naar de behandeling van de wervelzuil zal de osteopaat een bredere kijk hebben op het ontstaan van uw klachten. Hierbij komen de organen en de schedel vaak om de hoek kijken. Ondanks het feit dat een osteopaat eveneens manipulaties kan uitvoeren, worden deze vaak als zachter bestempeld.

Osteopathie versus Kinesitherapie….

Een kinesist werkt altijd op voorschrift van een arts. De kinesitherapie werkt vooral rond de pijnregio van de patiënt. Door verschillende technieken als massage, warmtetherapie en oefentherapie worden je plaatselijke klachten behandeld. Kinesitherapie is daarom heel geschikt bij revalidatie en lokale pijnklachten. Osteopathie en kinesitherapie bijten elkaar niet en kunnen, indien wenselijk ook samen uitgevoerd worden.

Osteopathie zonder voorschrift

Voor een bezoek bij de de osteopaat heb je geen doktersvoorschrift nodig. Maar er is steeds nauw contact met uw huisarts indien nodig. Het gebeurt regelmatig dat de osteopaat de huisarts contacteert voor inlichtingen of om verdere informatie te verkrijgen in het kader van de klachten. De patient staat hier uiteraard steeds centraal!

Welke zorgverzekering vergoedt osteopathie?

Uw osteopaat in Zaffelare (Lochristi) heeft een erkende osteopathie-opleiding gevolgd en is door het ziekenfonds erkend. Zo kan na elke consultatie bij uw osteopaat in Zaffelare (Lochristi) genieten van een terugbetaling. Alle zorgverzekeringen in België voorzien een tegemoetkoming na een consultatie bij de osteopaat. Voor de Christelijke Mutualiteit (CM), Bond Moyson en De Voorzorg gelden dezelfde regels: u krijgt per behandeling 10 euro terugbetaald, tot maximaal 50 euro per jaar. Bij de Liberale Mutualiteit (LM) krijgt u eveneens 10 euro per consultatie terug maar wel voor 6 zittingen per kalenderjaar.

Partena en OZ spannen echter de kroon. Partena en OZ bieden een nieuwe aanvullende verzekering aan voor paramedische zorgen en alternatieve behandelingen die 75% van het consult bij de osteopaat vergoedt bovenop de 10€ die nu reeds terugbetaald wordt door het ziekenfonds. Dit kan bij Partena oplopen tot wel 1500 euro per jaar.

Kortom: het is de moeite waard uw zorgverzekering eerst goed na te kijken onder welke voorwaarden u valt. Deze informatie is onder voorbehoud. Er kunnen zich vanuit de mutualiteiten altijd wijzigingen voordoen.

Waar vindt u een osteopaat in de buurt?

De praktijk is zeer makkelijk te bereiken. Eens u in het centrum van Zaffelare staat, dan kijkt u schuin naar de tegenoverliggende hoek van de kerk en u kan niet naast de praktijk kijken! Zaffelare Dorp 51, naast de krantenwinkel op de hoek. Ik kijk er al naar uit u te mogen verwelkomen en te helpen met uw klachten.

www.osteopathielochristi.be

Uw Osteopaat,

Osteopathie Zaffelare Lochristi
Uw osteopaat Pascal De Dene

Als osteopaat en tevens docent aan een school voor osteopathie is het mijn passie om mensen te informeren over hoe de dingen werkelijk zijn. In de toekomst verschijnen nog meerdere van dit soort artikelen. Wenst u op de hoogte gehouden worden? Laat dan uw naam, voornaam en mail-adres achter, terwijl er al aan een volgend informatief document wordt gewerkt! Tot gauw….

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.