22 mrt Osteopathie bij pasgeborenen en baby’s.
Ik heb het vertrouwen en geloof dat het menselijk lichaam in staat is zichzelf te herstellen en te genezen. Ik vertrouw en geloof dat osteopathie daar in kan helpen. En alles wat ik doe, of het nu gaat om behandelen, onderwijzen, schrijven, wat het ook is, is gewijd aan het helpen bouwen aan dat vertrouwen en geloof. Naast praktiserend osteopaat ben ik ook docent aan een opleidingsinstituut voor osteopathie (FICO). Het is letterlijk een beroepsmisvorming om mijn patiënten als het ware ‘op te leiden’. Een aantal begrippen die niet correct gebruikt worden te verduidelijken. Misverstanden uit de wereld te helpen. Kortom patiënten op een correcte en ondubbelzinnige wijze informeren hoe osteopathie baby’s en pasgeborenen kan helpen in hun eerste stapjes in de wereld.
Nieuw leven
“Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote(re) kinderen, grote(re) zorgen.” Het is een alom bekende uitspraak onder ouders. Zelf ben ik vader van drie zonen en ik kan deze uitspraak wel een beetje onderschrijven. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij opgroeien zeker? Het is dan ook niet niks hé… Als jong koppel kan je een kinderwens hebben, maar wat men niet weet op voorhand, is wat voor een immense stap dat is in hun leven. Eens dat kleine wondertje er dan eindelijk is, dan sta je daar! Dan gaat er een totaal nieuwe wereld open… maar vaak een nog onbekende wereld.
Op voorhand hebben we veel voorstellingen hoe het zou kunnen zijn. Toch blijkt het telkens totaal anders te worden. Maar dat is ook het wonderlijke aan kinderen krijgen. Het onverwachtse, het mogen ontdekken, zowel de leuke als de minder leuke zaken… zoals in de film Forrest Gump (1994), “My mom always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.” Mijn ervaring is dat osteopathie perfect in staat is om een aantal kleine zorgen weg te nemen.
Hoe weet ik wat mijn baby wil?
Sommige baby’s zijn een ‘droom’: slapen goed, eten of drinken goed, huilen slechts enkel wanneer ze honger hebben of wat aandacht willen. Maar er zijn er andere…. We mogen niet vergeten dat huilen een zeer duidelijke vorm van communiceren is. De Australische Priscilla Dunstan heeft dat duidelijk begrepen. Ze beschrijft in haar Baby Language verschillende combinaties van geluiden. Sinds de geboorte van haar eigen zoon Tomas leerde ze, als violiste met een eidetisch geheugen, duidelijke patronen herkennen bij het huilen. Door de reactie’s van haar zoontje te koppelen aan de geluiden die hij maakte, kon ze aangeven welke behoefte hoort bij elk huiltje. Ze onderscheidt hierbij vijf basisklanken. Deze zijn ‘Auw’, ‘Neh’, ‘Eairh’, ‘Heh’ en ‘Eh’.
Het is altijd fijn om je pasgeborene beter te leren begrijpen. Ik als vader, zonder moederinstincten, heb het altijd als prettig ervaren om mijn zonen beter te kunnen begrijpen toen ze nog baby waren. De geluiden die ze nu maken zijn van een andere orde die we hier niet gaan bespreken. Wanneer ik dit schrijf zijn mijn zonen 10, 13 en 15j. U kan er zich wel iets bij voorstellen….
Osteopathie to the rescue….
De meest voorkomende klachten waarmee ouders uiteindelijk bij een osteopaat terechtkomen zijn vaak dezelfde:
- Huilen, zenuwachtigheid, moeite om te bedaren
- Reflux (veel spugen)
- Voorkeurshouding en asymmetrie in de vorm van het hoofdje
- Slaapproblemen
- Darmkrampjes, buikpijn of algemene spijsverteringsproblemen
- Terugkerende oorontstekingen
Maar vaak krijgen we ook babytjes over de vloer zonder klachten en wensen de ouders een soort van check-up na de bevalling. Ouders die reeds bekend zijn met osteopathie maken hier graag dankbaar van gebruik. De behandeling bij pasgeborenen en baby's verlicht de fysieke stress van zwangerschap en het geboorteproces. In de praktijk is osteopathie dan vaak effectief gebleken bij trauma door een moeizame bevalling. Denk in het bijzonder aan een ofwel een zeer lange of een korte krachtige bevalling. Ook het gebruik van de ventouse of forceps-interventies kunnen hun functionele sporen nalaten. Sommige problemen die zich later in de kindertijd voordoen, kunnen reeds vroeg beïnvloedt worden met een osteopathische check-up.
Vanaf welke leeftijd osteopaat?
Mijn jongste patiëntje was ooit 2 dagen oud, en mijn oudste patiënt 96j oud. Dus er is een groot verschil qua leeftijd waarbij iemand de osteopaat kan bezoeken. Elke behandeling is natuurlijk aangepast aan elke patiënt. Er is dus geen echte minimumleeftijd. Eigenlijk kan reeds direct na de geboorte een osteopaat geconsulteerd worden. Maakt u zich ergens zorgen over, is het natuurlijk belangrijk eerst de kinderarts te raadplegen. Maar de toenemende interesse in de osteopathie zorgt ervoor dat er vaak ouders over de vloer komen zonder dat de kinderarts hun doorverwezen heeft. Hier ligt dan de absolute verantwoordelijkheid dat een osteopaat dusdanig is opgeleid dat hij of zij indien het nodig acht alsnog babytjes doorverwijst naar de kinderarts.
Na de 5-jarige opleiding volgde ik als osteopaat hiervoor ook nog een 2-jarige opleiding Osteopathie bij kinderen en pasgeborenen gevolgd om de nodige kennis op te doen. De ervaring met 3 totaal verschillende zonen heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen.
Wat te verwachten tijdens een sessie osteopathie?
Bij de allereerste afspraak wordt een uitgebreide anamnese afgenomen. Er worden vragen gesteld over de zwangerschapsperiode alsook over het bevallingsproces. Daarna ondergaat de baby een algemene mobiliteitsonderzoek. Het hoofdje, nekje, schoudertjes, rompje, bekkentje, buikorganen, …. Kortom een volledige functionele check-up. De behandeling bestaat er dan uit om de diverse regio’s waar verhoogde bewegingsrestrictie aanwezig is te behandelen. Het ultieme doel is natuurlijk om eventuele spanningen tijdens de zwangerschap en/of bevalling weg te nemen. Zodoende wordt de juiste balans hersteld, welke een positieve invloed hebben op het welzijn en de verdere ontwikkeling van deze kleintjes.
Ik herhaal het graag. In uitzonderlijke gevallen, we zo nodig terug doorverwijzen naar de huisarts of kinderarts voor verdere screening of behandeling.
Heeft u verder nog vragen? Aarzel niet om mij te contacteren. Het spreekt voor zich dat als het gaat over behandelingen bij baby’s en pasgeborenen er nog zo veel meer verteld kan worden….
Als osteopaat en tevens docent aan een school voor osteopathie is het mijn passie om mensen te informeren over hoe de dingen werkelijk zijn. In de toekomst verschijnen nog meerdere van dit soort artikelen. Wenst u op de hoogte gehouden worden? Laat dan uw naam, voornaam en mail-adres achter, terwijl er al aan een volgend informatief document wordt gewerkt! Tot gauw….
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.