NEKKLACHTEN

De nek draagt het gewicht van het hoofd en staat in voor heel wat acties van het bewegingsapparaat. Op zich wordt de nek relatief weinig ondersteund, wat ervoor zorgt dat het een complex en kwetsbaar deel is van de wervelkolom.

Nekpijn is een veel voorkomende kwaal. Gezien nekpijn vaak mechanisch is van aard, heeft het vaak baat bij een osteopathische behandeling.

Enkele veel voorkomende oorzaken van nekpijn zijn:

Acute spierspasmen
Dit type nekpijn wordt vaak gekenmerkt door het schuin houden van het hoofd en een beperkte bewegingsmogelijkheid. Deze pijnlijke, maar vaak kortstondige toestand is meestal het gevolg van een verkeerde houding. Soms is een klein gewricht in de nek ontstoken, wat kan zorgen voor acute spasmen van de betrokken spier.

Whiplash
De ‘whiplash-beweging’ is een plotselinge slingerbeweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de romp. Als u in een auto van achter wordt aangereden, kan zo’n beweging zich voordoen. Whiplash letsels zijn een veelvoorkomende oorzaak van nekpijn.

Verkeerde houding
Ons zittend bestaan en de vaak gebogen houding aan beeldschermen, heeft vervelende gevolgen voor ons bewegingsapparaat. Een verkeerde houding is vaak de oorzaak van nekpijn. Vooral mensen die dagelijks voor een computer zitten hebben vaak te maken met deze kwaal.

Hoe kan een osteopaat helpen bij nekpijn?

De behandeling van nekpijn door een osteopaat bestaat grotendeels uit het combineren van verschillende technieken, zoals massage, articulatie en andere technieken die de mechanische belasting op de gewrichten van de nek verminderen. Ook advies rond rond houding en oefeningen kunnen belangrijk zijn bij het behandelen van nekpijn.